Turcia, destinație cheie pentru patrimoniul mondial UNESCO

Infoturism.ro > TurisMALL > Atractii turistice >
Cont turist Cont agentie Cont hotel
TurisMALL
powered by

Turcia, destinație cheie pentru patrimoniul mondial UNESCO


Aflată în Top 10 cele mai căutate destinații de vacanță din lume, Turcia oferă nenumărate opțiuni de călătorie ușor accesibile pentru români atât cu avionul, cât și cu mașina. Fiind una dintre cele mai vechi țări din Europa și un adevărat leagăn al civilizației europene, Turcia găzduiește 17 situri culturale și 2 situri mixte ale Patrimoniului Mondial UNESCO.

În plus față de acestea, începând cu anul 2020, numărul de situri cu valoare culturală, istorică și naturală din Turcia de pe Lista indicativă - considerate ca fiind susceptibile de a fi înscrise în Lista Patrimoniului Mondial - a ajuns la 84. Astfel, și numărul turiștilor de pretutindeni care vizitează această țară este pe măsura renumelui și a bogăției culturale: doar în prima jumătate a anului 2022, Turcia a avut aproape 9 milioane de vizitatori. Spre final de an, autoritățile locale se așteaptă la un număr record de turiști.

Anatolia Centrală, punctul de start într-o călătorie care îmbină bogăția culturală a trecutului cu confortul prezentului
Din cele mai timpuri epocii ale umanității, au existat multe civilizații care s-au stabilit în zona Turciei și și-au lăsat amprenta culturală. Una din cele mai extinse și diverse teritorii în ceea ce privește patrimoniul UNESCO este Anatolia Centrală, a doua cea mai mare regiune a țării, renumită pentru orașe precum Kayseri, Yozgat, Kirsehir, Nevsehir, și Goreme.

Kayseri, integrat în rețeaua orașelor creative UNESCO datorită artei culinare locale
Kayseri, unul dintre centrele de cultură, artă, știință și turism din Turcia, are o relevanță culturală încă din antichitate și și-a păstrat proeminența în fiecare perioadă istorică. Însuși numele orașului, la origine Kaisareia, desemnând „orașul împăratului” în epoca romană, demonstrează importanța acestui așezământ.

Cu o istorie de peste 6000 de ani, Kayseri este o destinație culinară unică, cu multe mâncăruri tradiționale. De la girabolu, un fruct verde local, rotund, de mărimea unei linte, cu numeroase beneficii pentru rinichi, până la gustul unic al pastramei din carne de vită sau de bivol asezonată cu condimente specifice acestei regiuni, Kayseri este un oraș al aromelor din timpuri străvechi, în care fiecare preparat poartă o bucățică din istoria Anatoliei și dezvăluie obiceiuri străvechi.

Un alt produs local specific este manti, realizat din paste minuscule, asemănătoare ca gust și textură cu găluștele. Aluatul este completat de interiorul umplut cu carne tocată, iar modalitatea de pregătire a acestui preparat demonstrează că până și cele mai simple ingrediente pot fi combinate cu multă migală atât în ceea ce privește forma, cât și gustul.

Foarte popular în meniul culinar al orașului Kayseri, Asdiye este un preparat cu origini în bucătăria arabă medievală, este un tip aparte de halva produs în diverse locuri din Anatolia. Făina sau orezul sunt gătite într-o pastă groasă, la care se adaugă melasă sau miere, împreună cu nucă sau alune.

Pentru turiștii care vizitează Kayseri în zile speciale, recomandarea culinară este tocana de bayram, consumată în mod obișnuit în prima zi a sărbătorilor religioase. Acest preparat are la bază carne de oaie sotată și înăbușită cu ceapă și năut, pastă de roșii și diverse condimente.

Yozgat, una dintre cele mai vechi așezări din Anatolia, o destinație ideală pentru pasionații de istorie, dar și de natură
Pe teritoriului orașului Yozgat au fost găsite artefacte care datează de acum 5000 de ani. Ținuturile Yozgat au fost, de asemenea, printre cele mai populate centre de așezare din cadrul granițelor Imperiului Hitit, care a stabilit prima uniune politică în Anatolia.

Printre obiectivele turistice importante din regiunea Yozgat se numără Baia Romană Sarıkaya, inclusă în Lista indicativă a Patrimoniului Mondial UNESCO în 2018 și situată în Kaplıcalar Mahallesi (însemnând Cartierul Izvoarelor Termale), din districtul Sarıkaya. Alimentată cu apă caldă încă din cele mai vechi timpuri, fără nicio întrerupere, Baia Romană Sarıkaya este una dintre cele mai importante structuri romane care au supraviețuit în regiunea Anatoliei Centrale din epocile antice. În același timp, construcția reprezintă singura baie termală protejată care aparține arhitecturii romane păstrată în Anatolia, cu caracteristici arhitecturale unice în zona Asiei.

Un alt exemplu singular în regiunea Anatoliei este conacul Hayri İnal, una dintre cele mai frumoase lucrări de arhitectură civilă din perioada otomană târzie. Conacul a fost restaurat de municipalitatea Yozgat în 2007 cu contribuțiile Ministerului Culturii și Turismului și găzduiește astăzi evenimente culturale locale.

Circuitul turistic din regiunea Yozgat este îmbogățit și de Parcul Național Yozgat Çamlığı, care găzduiește o specie de zada veche de peste 400 de ani, numită „pin caucazian”. Această specie de pin se găsește doar în Çamlık, o zonă de vegetație extrem de diversă în care își găsesc locul 212 de specii diferite de plante. Aproape 30 dintre aceste specii sunt endemice, trăind doar pe acest teritoriu.

Nevsehir și Valea Goreme. Istorie, credință și peisaje unice
Nevsehir, capitala neoficială a regiunii Cappadocia, are o istorie care datează din anul 7.000 î.Hr. și care care a împletit de-a lungul vremii culturi de o diversitate ieșită din comun: hitiți, frigieni, asirieni, perși, romani, selgiucizilor și otomani.

Regiunea Nevșehir a fost considerată un refugiu important pentru primii creștini înainte ca această religie să fie recunoscută oficial de Imperiul Roman. Numele orașului, alcătuit din „Nev” (“nou”) și „Șehir” (“oraș”), reflectă caracteristica unică a orașului: o așezare fascinantă care combină trecutul și viitorul într-un mod aproape insesizabil.

Aflat la doar o scurtă distanță de orașul Nevșehir, muzeul în aer liber Göreme se află pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO încă din anul 1985. Pe lângă vechile locuințe celebre în întreaga lume pentru aspectul lor de poveste, muzeul în aer liber Göreme este un loc important pentru iubitorii de istorie, cu reprezentări vii ale scenelor biblice, cele mai faimoase dintre ele fiind la Bisericile Karanlık și Tokalı.

La fel de celebră și imortalizată în fotografiile turiștilor de pretutindeni, Valea Porumbeilor este un alt reper turistic de neratat în Cappadocia. Extinsă de la Uçhisar până la Göreme, Valea Porumbeilor are o suprafață totală de 4 kilometri și și-a primit numele de la cuiburile de porumbei săpate în stânci. Mereu într-o strânsă relație cu natura, localnicii au hrănit porumbeii din regiune până în secolul al IX-lea, folosind guanoul în podgorii și ouăle lor în tencuiala frescelor.

Anatolia Centrală este o regiune extinsă, definită în egală măsură de obiective turistice faimoase pe glob, dar și comori ascunse, care pot fi descoperite la pas lent, în plimbări neașteptate prin oraș sau pe numeroasele trasee de trekking din această zonă. De la un circuit rapid, de câteva zile, până la o vacanță prelungită, Anatolia este o destinație ideală de vacanță, care poate fi explorată într-un mod unic, în funcție de dorințele și pasiunile fiecărui turist în parte.

Photo credits: www.tga.gov.tr


563

Ghiduri turistice
Evenimente
foto Musikfilmfest
In fiecare an (lunile iulie si august) Piaţa Primăriei din Viena este animata de iubitorii muzicii..
Cehia  |  Olanda  |  Romania  |  Belgia  |  Malta  |  Germania  | 
Stiai ca?
Focsani a fost denumit si „Orasul de pe Milcov”. El reprezinta locul unde domnitorul Stefan cel Mare a stabilit hotarul dintre Moldova si Tara Romaneasca, in anul 1482. Dupa Unirea Principatelor, ... Altitudinea maxima pe continente este: Vf.Everest, Asia (8848 m) Cerro Aconcagua, America de Sud (6959 m) Muntele McKinley, America de Nord (6194 m) Kilimanjaro, Africa (5895 m) Elbrus, limita ...
Dictionar turistic
Demipensiune (HB) - Pachet turistic oferite de hoteluri, prin care se asigura 2 tipuri de masa: mic dejun si cina. Bauturile nu sunt incluse.
7 recomandari