TurisMALL
powered by

30903

Ghid Bansko
Unde sa mananci

Bansko

Numite in bulgara mehana, aceste mici restaurante va vor desfata cu un vin de cea mai buna calitate, obtinut dintr-o regiune cu o remarcabila experienta viticola, dar si cu muzica tarafurilor din care razbate atmosfera plina de patima a balcanilor.

Diversitatea este cuvantul care defineste cel mai bine aceasta bucatarie: fructe, legume, ierburi aromate, super calde sau reci, produse de patiserie sau dulciuri cu crème aromate. Bogate in legume, branza si sunca, salatele bulgaresti sunt vedetele meniurilor traditionale.

Cele mai populare mancaruri sunt: shkembe chorba (ciorba de burta), tarator (supa rece din iaurt), baritsa (placinta sarata din aluat de foetaj, oua si branza), lukanka (salam din carne de porc, vita si condimente: piper negru, chimen, sare), kebapche (chiftelute la gratar din carne tocata in forma de carnat), moussaka (musaca din legume sau carne tocata servita cu iaurt), kavarma (tocanita de legume cu carne de porc sau pui), sarmi (sarmale), sirene (branza bulgareasca), kiselo mlyako (iaurt bulgaresc).

Placintele fragede cu branza de capra sau de bivolita, salatele cu iaurt, carnatii de casa picanti numiti sugiuc, capamaua, o mancare din carne de porc sau de miel impanata cu stafide, saslicul, un kebab delicios facut din batal sunt felurile obisnuite de mancare din Bansko pe care romanii le cunosc pentru ca apartin fascinantei mixturi culinare din Balcani.

Bulgarii nu se pot lauda cu dulciuri traditionale: majoritatea este adoptata de la popoarele vecine: baclava, crema caramel, gogosi cu diverse umpluturi, placinte cu fructe sau creme de vanilie si ciocolata. Cataiful, o prajitura insiropata si plina de frisca, baclavalele, sarailiile si inghetata cu smochine, alaturi de minunatul vin din regiune, completeaza de obicei orice masa luata la una din nenumaratele taverne din statiune.

Rakia este una dintre bauturile preferate ale bulgarilor. Asemanatoare la gust cu bourbon-ul, rakia este bautura care nu lipseste de pe masa. Boza este o bautura dulce, cu foarte putin alcool. Preferata de domnisoare pentru gustul delicat, boza este perfecta in zilele calduroase. Vinul bulgaresc este cunoscut in toata lumea pentru savoarea sa deosebita.

Restaurantele din Bansko nu sunt foarte pretentioase, pretul unei mese fiind de aproximativ 10 euro. Daca nu aveti rabdare sa stati la masa in restaurant, puteti cumpara o felie de pizz, un sandwich sau o shaorma de la fast food-urile din statiune.

Langa gondola se afla Friends Pub. Mancarea este buna, portiile generoase, iar preturile sunt acceptabile.

Cel mai mare succes il are Matsurev han. Aici veti gasi mancare traditionala bulgareasca, pregatita in fata dvs, muzica live si o atmosfera foarte placuta. Restaurantul se afla la poalele muntilor Pirin, la 100 m de centrul orasului si biserica St. Trinity.

La Mehana Bansko veti gasi in meniul stufos preparate din bucatariile mai multor tari: Bulgaria, Bosnia, Cehia, Croatia, Marea Britanie, etc.

Alte locatii ce merita incercate sunt: restaurantul Ethno, Kasapinova House si Chobanov Han.
  Pagina anterioara Unde sa te cazezi Pagina 4 din 10   Obiective turisticePagina urmatoare


Recomanda prin :
COMENTEAZA GHIDUL




Ghiduri turistice
Evenimente
foto Caderea Bastiliei (Ziua Nationala a Frantei)
In data de de 14 iulie francezii sarbatoresc cu mare fast Caderea Bastiliei sau Fete nationale.14 iu..
Stiai ca?
In medie, in Kenia, o femeie munceste cu 35% mai mult decat un barbat?... Ana Aslan (1 ianuarie 1897, Braila - 20 mai 1988, București) a fost un important medic roman specialist in gerontologie, academician din 1974, director al Institutului Național de Geriatrie și Gero...
Dictionar turistic
Cuseta - Pat pentru o persoana dotat cu un cearceaf, perna si patura, amenajat in mijloacele de transport (tren, vapor). Intr-o cabina se pot afla mai multe paturi.
7 recomandari