TurisMALL
powered by

114866

Ghid Praga
Obiective turistice

Praga

In Praga, cel mai cunoscut oras turistic din Europa Centrala, exista doua mari castele, de-o parte si de cealalta a raului Vltava.

Nucleul istoric al orasului, Orasul Vechi (Stare Mesto), se afla pe malul drept, in timp ce pe malul opus se gaseste Orasul Mic sau Cartierul Mic (Mala Stranab).

Complexul Castelului din Praga, practic o cetate cu vedere la rau, a fost, pe rand, fortareata de aparare, resedinta dinastica a familiei Premysl si apoi capitala Sfantului Imperiu Roman. Complexul este format din Vechiul Palat Regal, Palatul Lobkowicz, Biserica si Manastirea Sf. Gheorghe.

Vechiul Palat Regal a fost inaltat de printul Bofivoj pe o structura de lemn. Acesteia i s-au adaugat, in timp, alte constructii, in functie de preferintele fiecarui conducator al Boemiei. Holurile Palatului sunt decorate cu simboluri heraldice.

Palatul Lobkowicz a fost inaugurat de familia cu acelasi nume in 2007 si, in prezent, gazduieste o colectie unica formata din capodopere semante de Canaletto, Durer, Velasquez si Rubens.

Complexul Castelului din Praga cuprinde si doua lacasuri de cult, o biserica si o manastire, dedicate aceluiasi sfant - Sfantul Gheorghe. Biserica este impodobita cu picturi din secolul al XVI-lea, in timp ce manastirea a fost construita intr-un stil romanic si gazduieste opera de arta din secolul al XIX-lea.

Turnul Alb este ocupat azi de magazine pline cu suveniruri, spre deosebire de perioada medievala, cand aici exista o camera de tortura. In Turnul Pulberariei a functionat principalul laborator de cercetare al imparatului, unde alchimistii angajati de acesta cautau Piatra Filozofala.

Pasiunea pentru alchimie a regelui Rudolf al II-lea a dus la construirea unei strazi simbol, Zlata Ulika, adica Strada de Aur. Desi de dimensiuni reduse, straduta este superba multumita caselor colorate si cochete. Acestea sunt, de altfel, si cele mai mici case din tot orasul. Veti gasi aici comercianti de suveniruri si cele mai interesante produse.

Intrarea in complex este gratuita, in schimb, pentru accesul in interiorul cladirilor trebuie sa va procurati un bilet. Cu 250 coroane (putin peste 10 euro) puteti vizita Biserica Sf. Gheorghe, Vechiul Palat Regal si Strada de Aur, impreuna cu Turnul Daliborka. Pentru Manastirea Sf. Gheorghe si pentru Turnul Pulberariei veti achita in plus 350 de coroane (14,3 euro).

Dupa ce ati petrecut cateva ore bune in incinta complexului Castelului, mergeti si vizitati Catedrala Sf. Vitus, o constructie impunatoare, ridicata intr-un stil gotic, care domina raul Vltava si restul orasului. O mare parte din catedrala se poate vizita gratis. Turnul de Sud este insa inchis.

Un alt lacas de cult pe care trebuie sa-l vedeti in Praga este manastirea Sfantul Agnes. Aceasta este o alta cladire impresionanta, construita intr-un stil gotic. Veti putea admira aici opere de arta precum: Fecioara din Strakaonice, o statuie mare, veche de 700 ani, Fecioara din Zbraslav, cea mai iubita pictura a Fecioarei Maria din Boemia, alaturi de picturi ale maistrilor Theodoricus si Albrecht Durer.

Alte lacase de cult care merita atentie sunt: Sinagoga Veche-Noua, Loreto, Biserica Sfanta Maria din Tyn si Biserica Sfanta Fecioara Victorioasa.

Sinagoga Veche-Noua este cea mai veche din Europa, iar comunitatea evreiasca din Praga inca mai organizeaza aici servicii religioase. In altarul bisericii Loreto se afla o replica a originalului Santa Casa, despre care se crede ca ar fi locul Fecioara Maria cand a primit cuvantul Domnului.

Tezaurul de la Loreto contine numeroase artefacte religioase, pe care le puteti vedea achitand taxa de intrare de 110 coroane (4,5 euro).

Biserica Sfanta Maria din Tyn a fost initial o biserica modesta pentru locuitorii zonei comerciale a orasului. Poate fi vizitata achitand contravaloarea unui bilet de 100 coroane (4,1 euro).

Despre statuia din Biserica Sfanta Fecioara Victorioasa se crede ca are puteri miraculoase, motiv pentru care calugaritele de aici au grija de statuia care il reprezinta pe Iisus si ii schimba hainutele. Intrarea este libera.

Pentru a cunoaste spiritul orasului Praga trebuie sa vizitati Piata Orasului Vechi. Aici se afla mai multe case cu arhitectura interesanta si fatada bogat decorata, terase si numerosi vanzatori ambulanti.

Continuati explorarea orasului cu o plimbare pe Podul Carol. Cea mai importanta caracteristica a acestuia o reprezinta colectia de 30 de statui de sfinti sau de alte figuri religioase, amplasate foarte aproape una dupa alta, cu scopul de a-i indruma pe oameni la rugaciune. Taxa de intrare pe pod este de 70 coroane (2,9 euro).

Un alt motiv pentru a vizita Praga il reprezinta muzeele si galeriile.

Cea mai importanta este Galeria Nationala, a carei colectie este raspandita in sase locatii in oras. Exponatele reprezentative se afla in Palatul Veletrezni. Biletul de intrare este de 200 de coaroane (8,1 euro).

Cele mai valoroase piese de istorie si istorie naturala se afla in cladirea neorenascentista din piata Wenceslas.

Casa Madonei Negre se numara printre cele mai frumoase cladiri cubiste de pe continentul european.

Colectia de arta Iudaica expusa la Muzeul Evreiesc este, probabil, cea mai mare din lume si prezinta viata si istoria evreilor din Boemia si Moravia.

Printre atractiile capitalei cehe se numara Muzeul Comunismului, care incearca sa reproduca experienta totalitarismului. Cea mai controversata zona este camera de interogatoriu, pe care o puteti vedea achitand pretul de intrare de 180 de coroane (7,3 euro).

Muzeul Figurilor de Ceara din Praga gazduieste o comunitate vesela, cu reprezentari ale lui Frantz Kafka, Rudolf al 2-lea si ale bravului soldat Sveick. Acestea sunt cele mai usor de identificat, dar turistii atenti ii vor recunoaste si pe Bill Clinton, Tom John sau Tina Turner. Biletul de intrare se ridica la 110 coroane (4,5 euro).

Fantana Krizik ofera in fiecare seara de vara spectacole fascinante cu ajutorul celor 50 de pompe, 3.000 de jeturi de ape si peste 1.200 de spoturi luminoase. Fundalul sonor variaza de la muzica clasica la heavy metal.

Cei mici vor fi incantati sa participe la spectacole de papusi Nunta lui Figaro, Orfeu si Euridice. De asemenea, se vor bucura sa hraneasca lebedele de la Strelecky Ostrov sau sa numere figurile de pe cladirea primariei.

Centrul expozitional din Praga gazduieste, in perioada martie-august, parcul de distractii Lunapark, potrivit atat pentru cei mici, cat si pentru cei mari.
  Pagina anterioara Unde sa mananci Pagina 5 din 9   ShoppingPagina urmatoare


Recomanda prin :
COMENTEAZA GHIDUL




Nicoleta Guest, 07.09.2011

Interesant ghid! Cuprinde multe informatii interesante pentru cineva care doreste sa viziteze orasul Praga. Dar...exista o problema: nu se poate descarca ghidul in format pdf, asa cum se mentioneaza in caseta de mai sus. E greu sa-l inveti pe de rost de pe site, trebuie sa-l ai cu tine in calatorie. Am incercat si alte ghiduri de pe site si situatia este aceeasi, nu se pot descarca. Poate se gaseste o solutie de rezolvare a problemei.

 
Ludmila Guest, 23.08.2013

De ce sa inveti pe de rost,cind puteti apela la serviciile unui ghid?care la un pret avantajos Va va oferi o excursie de neuitat,,,Turistului nu-i ramine decit sa se relaxeze in atmosfera gotica a orasului.Ma numesc Ludmila,fac ghid la Praha,,Praga o ador iar munca mea o fac cu cea mai mare placere.

 
Silvia Guest, 29.01.2014

Buna seara, Ludmila ,doresc sa vorbim. Sunt in Prga in perioada 02.02.2014-08.02.2014. Multumesc

 
Gutau Mircia Guest, 22.07.2014

AS DORI UN GHID PENTRU 4 PERSOANE PE DATA DE 12.08.2014

 
Pragheza_Gotica Guest, 07.08.2014

Acest ghid prezinta restaurante care sunt printre cele mai bune si mai scumpe din Praga. La Kampa Park, V Zatisi si Alcron puteti calcula un buget de 100 EURO de persoana pentru pranz sau cina inclusiv vinul. V Zatisi este faimoasa pentru nouvelle cuisine iar Kampa pentru bucataria frantuzeasca asa ca in meniu nu figureaza specialitatile cehesti. Le gasiti la preturi mai convenabile (5-10 Euro portia) in alte restaurante. Pentru mai multe informatii despre Praga scrise de mine ma gasiti pe internet ... si FB.

 
Ghiduri turistice
Evenimente
foto Festivalul elen
Festivalul elen se desfasoara anual in perioada iunie-septembrie. Daca in trecut vechii greci juc..
Stiai ca?
Compozitia chimica a Pamantului: Masa Pământului este de aproximativ 5,97 x 1024 kg (5,970 Yg). Se compune în principal din fier (32,1 %), oxigen (30,1 %), siliciu (15,1 %), magneziu (13,9 %), s... Galaxiile sunt de fapt aglomerari foarte mari de stele. Conform astronomilor, Galaxia noastra (Calea Lactee) numara pana la 400 de miliarde de stele de diferite dimensiuni si luminozitati. ...
Dictionar turistic
Greutatea acceptata a bagajelor - Cantitate de bagaje pe care un pasager o poate incarca la bordul unei aeronave. De exemplu, in sistemul utilizat in cadrul liniilor aeriene, greutatea acceptata a unui bagaj este de 30 kg/persoana pentru clasa business si 20 de kg/persoana pentru clasa economic.
7 recomandari