TurisMALL
powered by

34623

Ghid Timisoara
Obiective turistice

Timisoara

Castelul Huniade sau Castelul Huniazilor este un monument istoric si cea mai veche cladire din Timisoara. Castelul a fost construit intre anii 1443 - 1447 de catre Iancu de Hunedoara, pe ruinele unui vechi castel din secolul XIV, iar astazi adaposteste Muzeul Banatului al carui patrimoniu include cea mai importanta colectie de obiecte arheologice din Banat.
La parter, Muzeul gazduieste Sanctuarul Neolitic de la Parta, un monument unic in Europa.

Muzeul cuprinde Sectia de istorie, Sectia de Arheologie, Sectia de Etnografie si Sectia de Siintele Naturii. Muzeul are si un Laborator de restaurare si conservare a obiectelor din patrimoniul cultural si istoric. I
In prezent, Muzeul Banatului a fost inchis penturu renovare, iar data la care va fi din nou deschis este incerta.

Muzeul Satului Banatean este singurul muzeu etnografic, in aer liber, care cuprinde centrul civic ala satului: Primaria, Biserica, Scoala, Caminul cultural si Birtul. In muzeu se intalnesc case cu prispa deschisa, case cu acoperisul sprijinit pe stalpi de lemn frumos decorati prin cioplire si castrare, case acoperite cu paie sau sindrila, case de mesteri olari, un atelier de olarie si mori, vaiugi si oloinite.
Muzeul este deschis in fiecare zi, intre orele 10.00 – 18.00, iar pretul biletului este de 4 ron.

Palatul Dejan este una dintre cele reprezentative cladiri pentru stilul neoclasic. Palatul a fost construit in 1735, iar de-a lungul timpului a fost renovat de mai multe ori. In urma cu cativa ani, palatul a gazduit un cazino, iar in prezent aici se afla o galerie comerciala.

Palatul Lloyd este o cladire monumentala cu trei etaje, amplasata in Piata Victoriei din Timisoara. La parterul cladirii se afla Café Lloyd, inainte de razboi Café Wien, locul de intalnire al elitei timişorene. Din 1948 adaposteşte sediul Rectoratului Universitatii Politehnica din Timişoara, iar la parter functioneaza restaurantul Lloyd.

Palatul Dicasterial este cladirea ce adaposteste sediul Judecatoriei Timisoara, Tribunalului Timis si al Curtii de Apel Timisoara. Cladirea a fost construita intre anii 1855-1860, fiind proiectata initial ca resedinta guvernatorului Banatului.

Palatul Vechii Prefecturi, denumit si Palatul Baroc, reprezinta unul dintre cele mai valoroase monumente istorice ale Timisoarei. Sediul Palatului Baroc gazduieste Muzeul de Arta. Muzeul este deschis marti – duminica, intre orele 10.00-18.00, iar luni este inchis. Pretul biletului de intrare este de 5 lei.

Opera Nationala Romana Timisoara a fost infiintata prin Decretul Regal din 30 martie 1946. Cladirea gazduieste patru institutii culturale importante: Opera Romana, Teatrul National, Teatrul German de Stat si Teatrul Maghiar de Stat, Timisoara fiind singurul oras european unde functioneaza trei teatre de stat in limbi diferite.

In perioada 1723-1765, la Timisoara s-a construit cea mai mare cetate in stil Vauban din Romania. Avea 9 bastioane si avea un important rol de aparare in secolele XVIII-XIX. Astazi, doar trei edificii din vechea cetate fortificata au mai ramas in picioare, capatand in timp diferite utilitati. Bastionul Theresia, odinioara "Provian Caseme" (magazia serviciului de aprovizionare), adaposteste in prezent librarii, biblioteci, restaurante si cafenele cochete sau sectii ale muzeelor banatene.

Domul sau Catedrala Episcopala Romano-Catolica a fost construit intre anii 1736-1754 si constituie cea mai valoroasa opera de arhitectura baroca din Timisoara. Altarul principal, semicircular, realizat din marmura, e dedicat Sfintei Treimi si are la baza statui aurite de sfinti si de ingeri. Altarele interioare sunt in stil gotic, iar decoratiunile in stil baroc cu elemente rococo sunt create de artisti renumiti din Viena in sec. al XVIII-lea.

Catedrala Mitropolitana Ortodoxa este una din cladirile simbol ale orasului si a fost construita intre anii 1936-1946. Monumentul are 11 turnuri si o inaltime de 83 m. Planul este in forma de cruce, turnurile sunt acoperite cu tigla smaltuita colorata, formand motive decorative tipic romanesti. Cupola mare e in stil moldovenesc, boltile laterale sunt in stil bizantin, iar pardoseala este formata din mozaic stilizat dupa modelul covoarelor banatene.

Biserica Piaristilor este biserica Ordinului Calugarilor Piaristi, care au venit la Timisoara in anul 1788 si au primit manastirea calugarilor franciscani si biserica Sf. Ioan Nepomuc, construita intre anii 1733-1736 pe locul unei vechi moschei, la randul ei construita peste o biserica medievala catolica.

Episcopia Ortodoxa Sarba se gaseste in Piata Unirii, langa Catedrala Episcopala Sarba. Eidficiul a fost construit intre anii 1745 - 1747 in stil baroc, iar fatada a fost transformata cu elemente de arhitectura sarba intre 1905-1906.

Baia Publica Neptun, cunoscuta uneori sub numele de Baile Neptun, este o cladire din Timisoara construita intre 1912 - 1914. Initial se numea Hungaria si avea rolul de a inlocui fostele bai turcesti din Fabric. Constructia impunatoare beneficiaza de largi perspective dinspre centru si de-a lungul canalului Bega si marcheaza inceputul cartierului Fabric.

Gradina Zoologica Padurea Verde, a fost redeschisa recent si are un nou concept: "mai mult spatiu, mai aproape de animale". Gradina are in colectie urmatoarele specii de animale: ursi, cerbi, pasarea emu, guanaco, struti, canguri pitici, maimute capuchin, capre pitice, numeroase rase de iepuri si gaini pitice, hamsteri si pasari de apa: lebede negre, rate califar rosu, sulitar, fluieratoare.
Gradina Zoologica este deschisa marti – duminica, intre orele 10.00 – 20.00. Luni este inchis. Tarifele practicate sunt: 1 leu (copii), 3 lei (adulti) si 5 lei (familie: 2 adulti si 1 copil).

Timisoara este cunoscut si ca "Orasul Florilor" datorita numarului mare de parcuri. Unul dintre cele mai frumoase este Parcul Rozelor, o gradina plina cu flori amenajata in onoarea imparatului Franz Jozef. In prezent, in parc se afla peste 600 de specii de flori. Alte parcuri care impresioneaza prin numarul mare de specii sunt: Parcul Botanic, Parcul Central, Parcul Catedralei si Parcul Copiilor.

O alta modalitate foarte placuta de petrecere a timpului liber este o plimbare pe Bega. Hidrobicicletele au forme inedite: lebada, delfin, sirena sau corabie de pirat. Pretul unei ore este de 20 lei. Pentru cei care nu vor sa dea din pedale, exista si vaporasele care va plimba de-a lungul orasului. Pretul unui bilet este de 4 lei.
  Pagina anterioara Unde sa mananci Pagina 5 din 9   ShoppingPagina urmatoare


Recomanda prin :
COMENTEAZA GHIDUL
Ghiduri turistice
Evenimente
foto Craciunul - Valetta
Maltezii sunt un popor foarte credincios, astfel incat Sarbatoarea Nasterii Domnului ocupa un loc ex..
Franta  |  Romania  |  Ungaria  |  Cehia  |  Germania  |  Grecia  | 
Stiai ca?
Canalul Sfantul Laurentiu reprezinta cel mai lung canal fluvio-maritim artificial. A fost numit astfel dupa raul Sfantul Laurentiu. Canalul Sfantul Laurentiu permite navelor sa calatoreasca de la O... Exista perle artificiale de cultura. Acestea au fost obtinute pentru prima data de japonezul Kokichi Mikimoto, care la varsta de 96 de ani detinea un miliard si jumatate de scoici perliere, cu o produ...
Dictionar turistic
Vilegiatura - Sejur scurt de vacanta sau de repaus la tara, la munte sau la mare.
7 recomandari