TurisMALL
powered by

28883

Ghid Dublin
Obiective turistice

Dublin

Custom House este una dintre cele mai frumoase cladiri din Dublin, iar in prezent gazduieste Departamentul Mediului Inconjurator. Cladirea a fost construita intre 1781 – 1791 si este bogata in detalii arhitecturale. Punctul de atractie al cladirii il reprezinta cele 14 bolte care semnifica cele 13 rauri irlandeze si Oceanul Atlantic.

General Post Office este cea mai impozanta cladire de pe strada O''''Connell (principala strada a capitalei) si este sediul postei irlandeze. Construita intre anii 1815 – 1818, cladirea are o arhitectura georgiana si a jucat un rol important in istoria irlandezilor. Desi acum functioneaza ca oficiu postal, interiorul cladirii aminteste de trecutul glorios prin placa Proclamatiei Republicii Irlandeze ce este atarnata in hol.

Cele patru Curti (Four Courts) reprezinta Curtea Suprema si Inalta Curte a Irlandei. Cladirea a fost proiectata de arhitectul James Gandon si a fost finalizata in 1786. In timpul Razboiului Civil din 1922, cladirea a fost grav avariata, majoritatea documentelor fiind distruse.

Castelul Dublin a fost construit in 1204 de regele John care si-a dorit o fortareata pentru administrarea si apararea orasului. In ciuda rolului sau, castelul nu a avut de infruntat atacuri majore, ci doar cateva revolte minore in 1916. In urma incendiului din 1684, castelul a fost distrus in mare parte, din structura originala ramanand doar turnul Norman.

Catedrala Sf. Patrick este cea mai importanta biserica din Irlanda. Construita in 1192, in locul in care se crede ca Sf. Patrick si-a botezat enoriasii la crestinism, catedrala a suferit numeroase degradari, abia in secolul 19 bucurandu-se de reconditionari masive. Jonathon Swift a fost diacon la Sf. Patrick intre anii 1713 – 1745, perioada in care a scris cartea “Aventurile lui Guliver”.

Catedrala Biserica lui Iisus (Christ Church Cathedral) se bucura de o locatie excelenta, pe unul dintre dealurile Dublinului. Construita in 1038, catedrala a suferit numeroase renovari, cea mai masiva avand loc in 1870. O importanta cladire pentru capitala Irlandei, catedrala a jucat un rol important in istoria irlandezilor: regele Edward VI a fost incoronat si si-a depus juramintele aici.

Podul Ha''''penny a devenit unul dintre simbolurile orasului Dublin. Construit in secolul XVIII, podul este construit in stilul georgian si se intinde de-a lungul raului Liffey, intre strada O''''Connell si Capela St. The North. Pe vremuri, se platea jumatate de penny pentru a traversa podul, de aici tragandu-se si numele oficial.

St Stephens Green este un frumos parc georgian, localizat in centrul orasului. Parcul este inconjurat de Piata St. Stephens si de numeroase case vechi, construite in stilul georgian. Parcul a fost construit in secolul XIX si a fost cadoul familei Guiness pentru cetatenii Dublinului. In prezent, St Stephens Green este principalul parc al orasului.

Colegiul Trinity este prima universitate din Irlanda, fiind fondata in 1592. Desi scopul universitatii era sa ofere educatie tuturor tinerilor, in realitate era permis accesul doar celor din comunitatea protestanta. In 1793, li s-a permis accesul si catolicilor, abia in 1970, numarul acestora marindu-se considerabil. Aici au invatat Oscar Wilde, Jonatham Swift sau Samuel Beckett. Cartea din Kells, celebrul manuscris celtic din secolul VIII, este expusa in Colegiul Trinity. Campusul universitar poate fi vizitat in fiecare zi, accesul este liber.

Spire of Dublin este una dintre cele mai noi atractii din Dublin. Numele oficial al monumentului este Monument of Light (in irlandeza: An Túr Solais) si reprezinta o spirala din otel inoxidabil. Localizata pe strada O''''Connell, monumentul a facut parte din proiectul de modernizare a strazii principale din Dublin.

Guinness Storehouse este cea mai vizitata atractie turistica din Dublin. Aici veti afla toate secretele celei mai faimoase beri din Irlanda. Vizita incepe in atriumul de sticla, construit sub forma unei sticle de bere. Turul continua in fabrica, unde se face berea si se termina in barul Gravity, care se afla la etajul superior al fabricii. Aici, turistii savureaza un pahar de bere neagra si admira panorama orasului.


Cartierul Temple Bar este centrul vietii de noapte din Dublin. Pe langa traditionalele puburi, cluburi de noapte, aici veti gasi teatre, sali de cinema si numeroase restaurante cu preparate traditionale. Cladirile vechi, restaurate cu bun-gust aduc un plus de farmec acestui cartier.
Website:

Parcul Phoenix se afla la 3 km de centrul orasului si este o oaza de liniste in mijlocului unui oras agitat. Cel mai mare parc urban din Europa, parcul are gradini superbe, pline cu flori, lacuri si peluze verzi. Parcul este frecventat de fanii jogging-ului, de indragostitii care adora plimbarile lungi si de copiii care se pot juca in voie aici.

Muzeul National al Irlandei este locul in care sunt adunate cele mai importante comori din istoria Irlandei. Aici puteti admira bijuterii din secolul VIII, antichitati medievale: brosa Tara, potirul Ardagh, Crucea Cong din secolul XII, despre care se crede ca are fragmente din crucea pe care a fost rastignit Iisus.

Biblioteca Nationala a Irlandei impresioneaza prin grandoare. Camera de citit, sub forma unui dom, este punctul de atractie al cladirii si locul in care studentii, printre care si James Joyce, se simt ca acasa. Multi viziteaza Biblioteca pentru a ajunge la biroul genealogic, unde isi pot descoperi stramosii.

Distileria Old Jameson se afla in centrul orasului si prezinta vizitatorilor istoria whisky-ul irlandez. In timpul turului, oaspetii pot degusta whisky din diferite tari: Irlanda, Scotia sau SUA.

Gradina Zoologica este una dintre cele mai populare atractii din Dublin. Turul duce vizitatorii intr-o calatorie fascinanta care porneste din Antartica, trece prin campiile Africii si ajunge pana in padurile indiene. Gradina Zoologica gazduieste numeroase animale: lei de mare, tigrii, elefanti, gorile, cimipanzei, maimute sau girafe.

Temnita Kilmainham este cea mai mare inchisoare neocupata. Intr-o atmosfera rece, apasatoare, temnitele goale spun povestea tacuta a vietii grele si a evenimentelor neplacute care au avut loc in aceasta inchisoare. In 1916, liderii rascoalei impotriva stapanirii engleze au fost executati aici.

Festivaluri si sarbatori
In fiecare an, in data de 17 martie, irlandezii il celebreaza pe Sf. Patrick. Festivalul Sf. Patrick dureaza 5 zile, perioada in care irlandezii au loc evenimente in aer liber, parade, dansuri irlandeze sau focuri de artificii.

Festivalul Bloomsday celebreaza viata si operele autorului irlandez James Joyce. In fiecare an, pe 16 iunie, fanii lui James Joyce participa la evenimentele data in cinstea acestuia. Festivalul comemoreaza capodopera sa, Ulysses si organizeaza show-uri live cu muzica si dans, scenete de teatru si vizite in locurile unde a copilarit si trait scriitorul.

Fáilte Ireland Dublin Horse Show este unul dintre cele mai asteptate evenimente ale verii. In fiecare an, intre 15 – 19 august, in cadrul complexului Royal Dublin Society, are loc intrecerea celor mai puternici si frumosi cai. Pe langa cursele anuale, mai au loc spectacole cu muzica live si expozitii de arta.

Dublin Toy and Train Fair este un eveniment destinat atat copiilor, cat si adultilor. In fiecare an, in lunile februarie, mai, septembrie si noiembrie, in incinta castelului Clontarf, peste 70 de reprezentanti din Irlanda si Anglia prezinta cele mai noi modele de trenulete electrice.
  Pagina anterioara Unde sa mananci Pagina 5 din 9   ShoppingPagina urmatoare


Recomanda prin :
COMENTEAZA GHIDUL




Ghiduri turistice
Evenimente
foto Festes de la Merce - Barcelona
Festes de la Merce este cel mai important festival al Barcelonei, fiind dedicat sfintei care proteje..
Franta  |  Grecia  |  Spania  |  Italia  |  Romania  |  Malta  | 
Stiai ca?
Egipt este supranumit si "Tara piramidelor" sau "Tara Nilului".... Filipine este denumita si "Tara comorilor" sau "Perla marilor din rasarit"....
Dictionar turistic
Tepidarium - Tepidarium-ul modern este o incapere incalzita in care oaspetii se pot relaxa inainte, intre sau dupa terapii. Este o varianta de relaxarium. Caracteristica aparte a acestei incaperi este design-ul interior luxos, peretii imbracati cu marmura luxoasa si mozaic scump. Podeaua si bancutele laterale sunt incalzite, aerul este usor cald (38 grade Celsius), lumina este blanda,ambianta sonora adecvata. Scopul utilizarii acestei incaperi este de a pregati corpul pentru terapiile ce vor urma sau de a normaliza temperatura corpului dupa terapie. Tepidarium-ul era folosit de catre romani inainte si dupa probele sportive inca din anul 188, drept marturie stand cladirile care rezista si in zilele noastre. Tepidariumul avea 25 m lungime, 52 m latime, aproximativ 38 m inaltime si avea o capacitate de 1600 de locuri. Tepidarium-ul este o camera incalzita la 38°C, cu podea, pereti si banci incalzite, tavanul este "cer instelat" beneficiind astfel de cromoterapie, iar sistemul de sonorizare completeaza tepidarium-ul oferind meloterapie. Are rolul de a pregati corpul pentru terapiile la temperaturi ridicate (baia de aburi, sauna finlandeza, baia turceasca) astfel evitandu-se socurile termice care ar putea crea disconfort. Deasemenea se foloseste si dupa terapiile la temperaturi ridicate, pentru a scadea treptat temperatura corpului.
7 recomandari