TurisMALL
powered by

101213

Ghid Istanbul
Sfaturi utile

Istanbul

Dupa ce veti ajunge in Istanbul, va trebui sa va acomodati cu ora locala, tinand cont de faptul ca ora Turciei are un avans de trei ore fata de GMT, in perioada de vara, din lunile martie pana in octombrie si cu doua ore inainte in restul anului.

In ceea ce priveste orarul magazinelor, acestea incep program la ora 10:00 si inchid la ora 18:00, dar marile centre comerciale si mall-urile tin deschis mai mult timp, de obicei pana la ora 22:00.

Inainte sa va cazati la hotel, solicitati, daca este posibil, calcularea tarifului in lire turcesti si nu in dolari, pentru ca pretul platit va fi mai mic decat daca ati achita cu dolari. Cursul valutar pentru 1 lira turceasca este de 1.87 ron. (cursul este valabil in luna aprilie 2011).

De asemenea, incercati sa aveti la dumneavoastra cateva lire turcesti ca sa puteti plati taxiurile sau sa cumparati diverse suveniruri produse de artizanii locali. In Istanbul exista si magazine care comercializeaza suveniruri si accepta plata in euro sau dolari, dar platesc restul in lire.

Cand mergeti la cumparaturi, nu uitati ca vanzatorii turci adora sa se tocmeasca si incepeti negocierea de la jumatatea pretului cerut. Nu platiti cat solicita prima data comerciantii, pentru ca acestia se vor simti jigniti daca nu respectati traditia locala si nu negociati cu ei.

Un alt obicei local este introducerea in nota de plata de la restaurant a unei taxe pentru servicii, adica bacsisul. In caz contrar, daca pe bon nu este specificat aceasta taxa, lasati 10% din suma inscrisa. La hotel, de obicei turistii lasa una sau doua lire turcesti pentru portari si maxim cinci lire/zi pentru persoanalul de serviciu.

Orasul Istanbul promite o experienta desprinsa din povestile celor 1001 de nopti, purtandu-i pe turisti pe urmele sultanilor, in marile palate locuite de acestia si in lacasele de rugaciune, unde se inchinau zilnic. Localurile turcesti ii ademenesc pe straini cu delicioasele feluri de mancare stimulandu-le apetitul, in timp ce negocierea obligatorie din bazar le trezeste spiritul de comerciant.
  Pagina anterioara Transport intern Pagina 9 din 9  


Recomanda prin :
COMENTEAZA GHIDUL
Cristina Guest, 03.05.2012

Extrem de util si la obiect.Am fost la Istanbul in martie 2011i am ramas iremediabil indragostita de acest oras uluitor.Imi pare rau ca nu am citit acest ghid inainte, cuprinde aproape tot ceea ce ar trebui sa stii cand vizitezi Istanbulul. Mi-ar fi placut totusi cateva comentarii despre partea europeana si cea asiatica. Va multumesc pentru sfaturile dvs.

 
Ghiduri turistice
Evenimente
foto Fete de Saint Nicolas - Bruxelles
Fete de Saint Nicolas sau Sarbatoarea Sfantului Nicolae este un eveniment asteptat cu entuziasm de c..
Franta  |  Cehia  |  Turcia  |  Malta  |  Belgia  |  Marea Britanie  | 
Stiai ca?
Galileo Galilei, savant de geniu, cunoscut drept „parintele” astrologiei observaţionale sau a fizicii moderne, matematician, filozof, a ramas in istorie drept o persoana de importanta maxima in e... La Muzeul National de Arta al Romaniei din Bucuresti se afla cateva picturi celebre. Nu doar in tari importante ale lumii precum Franta, Marea Britanie sau Italia poti admira picturi celebre, si in...
Dictionar turistic
Transfer - Deplasarea turistilor de la punctul terminus al calatoriei (aeroport, gara, port) la unitatea de cazare.
7 recomandari