TurisMALL
powered by

38017

Ghid Copenhaga
Unde sa mananci

Copenhaga

Danemarca nu este cunoscuta pentru mancarea sa. Frikadeller (chiftelute) si mancarea de varza se numara printre cele mai populare feluri de mancare. Desi exista cateva retete traditionale minunate, danezii sunt atrasi de mancarea fast-food si de cele semi-preparate. Atunci cand ies in oras, danezii se orienteaza spre pølser (hot dogs) sau smørrebrød (foto jos: tartine din paine neagra, unse cu unt, pate de ficat, carne de vital, sunca, friptura de vaca, somon, crevete, icre de cod, hering marinat, diferite salate sau branza).

Cele mai multe restaurante din Copenhaga servesc mancare internationala. Foarte gustoase sunt meniurile asiatice si frantuzesti.

De o mare popularitate se bucura si meniul simplu, compus din carne (porc, pui sau vita ) si cartofi. Acesta este meniul de baza in restaurante.

Mai puteti incerca: flæskesteg (porc la cuptor), kogt torsk (cod cu sos de mustar si diverse garnituri), boller i karry (chiftelute cu curry, orez si salade de castraveti), bleflæsk (felii de porc servite cu compot de mere, ceapa si bacon).

Pestele si fructele de mare sunt nelipsite de pe mesele danezilor.

Koldt bord este bufetul rece al danezilor si ofera o mare varietate de mancaruri: masa incepe cu peste, de obicei hering marinat in sos dulce, de otet sau curry (foarte popular). Alte tipuri de peste servite la bufetul rece sunt: creveti, tipar afumat, somon cu sos de mustar si marar, cambula de Baltica si somon afumat. La koldt bord se mai servesc: chiftelute (uneori calde), pate de ficat, mørbradbøf (muschi de porc cu ceapa prajita), carnati si bacon si friptura de vita cu muraturi.

Adeseori, supa este o masa in sine. Danezii servesc cel mai des: gule ærter (supa de mazare), hønsekødssuppe (supa de pui) si melboller (supa cu galuste, chiftelute si legume).

La desert va puteti delecta cu o placinta de capsuni (populara vara), placinta de mere, blekage (sarlota de mere), koldskål (lapte cu unt, vanilie si lime, se serveste vara), risalamande (budinca de orez cu frisca, crema de vanilie si migdale).

Danemarca este cunoscuta pentru branza delicioasa. Branza este servita la micul dejun, la pranz, in salate si ca desert, alaturi de vin, struguri si biscuiti sarati. Va recomandam sa incercati: danablu (branza mucegaita), esrom, danbo, mycella, havarti, feta si branza afumata.

Akvavit este cea mai populara bautura din Danemarca. Akvavit seamana la gust cu rachiul, este facut din cartofi si chimen si se bea in pahare mici de shot-uri.

Carlsber si Tuborg sunt berile locale, renumite in intreaga lume.

Foarte populare este si bitter-ul, favoritul danezilor fiind Gammel Dansk.

In Danemarca nu exista productie proprie de vinuri, toate marcile din magazine fiind importate.

In centrul orasului, pe Kjeld Langes Gade, 2 kl, København K, langa magazinul A Pair, se afla cafeneaua romaneasca Cafe A Fair.

Daca doriti sa serviti masa intr-un restaurant de lux, va recomandam: Peder Oxe (se afla in Grabrodretorv, unul dintre cele mai vechi si elegante cartiere din Copenhaga), Khun Juk Oriental (mancare asiatica), Noma (mancare locala), Godt (atmosfera intima) si Ristorante Vesuvio.

Pentru turistii cu un buget mai limitat, recomandam: Shark House Deli (mancare frantuzeasca si italieneasca), Puk (atmosfera rustica, preturi mici), Ida Davidsen (faimos pentru legendarele smørrebrød), Pasta Basta (un meniu bogat in paste), Den Grønne Kælder (restaurant organic vegetarian) si Barock (elegant, dar ieftin, mancare traditionala).
  Pagina anterioara Unde sa te cazezi Pagina 4 din 10   Obiective turisticePagina urmatoare


Recomanda prin :
COMENTEAZA GHIDUL




Ghiduri turistice
Evenimente
foto Chelsea Flower Show
Evenimentul se desfasoara anual, in luna mai, fiind organizat de Societatea Regala de Horticultura. ..
Turcia  |  Marea Britanie  |  Malta  |  Ungaria  |  Cehia  |  Olanda  | 
Stiai ca?
Mai mult de 10.000 de pasari mor in fiecare an strivindu-se de geamurile cladirilor?... Nicio zona din Grecia nu se afla la o distanta mai mare de 135 km de Marea Mediterana sau Marea Ionica?...
Dictionar turistic
Tepidarium - Tepidarium-ul modern este o incapere incalzita in care oaspetii se pot relaxa inainte, intre sau dupa terapii. Este o varianta de relaxarium. Caracteristica aparte a acestei incaperi este design-ul interior luxos, peretii imbracati cu marmura luxoasa si mozaic scump. Podeaua si bancutele laterale sunt incalzite, aerul este usor cald (38 grade Celsius), lumina este blanda,ambianta sonora adecvata. Scopul utilizarii acestei incaperi este de a pregati corpul pentru terapiile ce vor urma sau de a normaliza temperatura corpului dupa terapie. Tepidarium-ul era folosit de catre romani inainte si dupa probele sportive inca din anul 188, drept marturie stand cladirile care rezista si in zilele noastre. Tepidariumul avea 25 m lungime, 52 m latime, aproximativ 38 m inaltime si avea o capacitate de 1600 de locuri. Tepidarium-ul este o camera incalzita la 38°C, cu podea, pereti si banci incalzite, tavanul este "cer instelat" beneficiind astfel de cromoterapie, iar sistemul de sonorizare completeaza tepidarium-ul oferind meloterapie. Are rolul de a pregati corpul pentru terapiile la temperaturi ridicate (baia de aburi, sauna finlandeza, baia turceasca) astfel evitandu-se socurile termice care ar putea crea disconfort. Deasemenea se foloseste si dupa terapiile la temperaturi ridicate, pentru a scadea treptat temperatura corpului.
7 recomandari